Dünyanın en büyük şirketi verilerini su altında saklıyor! İşte nedeni...

Dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Microsoft, verilerini 'Natick' adı verilen proje ile okyanusun altında saklıyor. Bu projeyle veri merkezinin okyanus altında da iyi yanıt verebildiğini kanıtlamış oldu.

Teknoloji - 2 hafta önce

Günümüzde tüm teknolojik veriler bulut üzerinde depolanıyor. Bulut tabanlı olan hizmetlere karşı güven ve talep böylesine yüksekken Microsoft yetkilileri, veri merkezlerini okyanusun dibine taşımaya karar verdi. "Veriler su altında depolanır mı?" demeyin, depolandı bile! İşte tıkır tıkır işleyen planın detayları.

Geçmişten günümüze üretilmiş ve her yeni modelinde daha farklı özellikleriyle bizlere sunulan elektronik aletleri düşünün. Telefondan dizüstü bilgisayara pek çok elektronik cihaz özenle bakım gerektirir. Her ne kadar birçok elektronik aletin suya dayanıklı modelleri üretilmiş olsa da bizler yine de elektronik ürünlerimiz sudan uzak olsun isteriz.

Su ile herhangi bir temasında da elimiz ayağımıza dolaşır, bir daha asla çalışmayacağı kaygısıyla kasıp kavruluruz. Dahası pirince yatırır, saç kurutma makinesiyle tüm suyu kurutmak isteriz. Küçücük bir elektronik aleti suya düşmesin diye gözümüzden sakınırken dev teknoloji şirketi Microsoft bakın ne yaptı! İşte bilinen tüm doğruları tek bir hamlede silen Microsoft'un büyük projesi.

4 Nisan 1975 yılında Paul Allen ve Bill Gates tarafından ABD'de kurulan 'Microsoft Corporation' günümüzde bir teknoloji devi haline gelmiş çok uluslu bir şirket. Bilgisayar yazılımları, elektronik cihazlar, kişisel bilgisayarlar ve bilişim hizmetleri geliştiren, üreten Microsoft programları lisanslayıp satıyor.

Bugün hem iş hem okul hem de özel işlerimizi bilgisayar ortamında kolaylıkla çözebilmemizi sağlayan bir hizmet sunuyor. Bilgileri güvenli bir şekilde veri tabanında tutan Microsoft dönem dönem büyük projeleriyle duyanları hayrete düşürüp, 'Bunu da mı yaptınız?' dedirtebiliyor. 'Natick Projesi' (Project Natick)'de bunlardan biri. Peki nedir bu Natick Projesi?

Her şey 2014 yılında Microsoft'un 'Think Week' etkinliğinde ortaya bir fikrin atılmasıyla başladı. Bu fikir aslında kıyı ülkelerine hızlı bulut hizmeti sağlamak ve dahası enerji tasarrufu sağlamak amacıyla üretilmişti. Yenilenebilir okyanus enerjisiyle çalışan bir su altı veri merkezi inşa etmeyi öneren çalışanlar Sean James ve Todd Rawlings tarafından ortaya atılan bu fikir oldukça beğenildi ve üzerine çalışmalar başlatıldı. Projedeki araştırmacılar, okyanusun tabanında düşük nemli nitrojen ortamına soğuk, sabit sıcaklıklara sahip kapalı bir konteynerin sunucuları daha iyi koruyacağını ve güvenilirliği artıracağını öne sürdü.

Derken tam 4 yıl sonra 'Natick' adı verilen projenin ilk testi için beklenen gün geldi çattı. 2018 baharında, İskoçya kıyısının hemen açıklarındaki Orkney Adaları'nda, deniz seviyesinin 30 metre altında, tamamen bağlantılı ve güvenli bir veri merkezi kurdular. Kapsül, tasarlandıktan ve kurulduktan sonra yavaşça deniz tabanına indirildi. Hedef 2020 yılına kadar dokunulmadan bırakmaktı.

'Natick Northern Isles' olarak adlandırdıkları veri merkezi, 864 sunucu ve 27.6 petabayt depolama kapasitesi ile yüz binlerce yüksek uç tüketici sınıfı bilgisayarın hesaplama gücüne eşdeğer olarak tasarlandı.

VERİ MERKEZİNİ SU ALTINA TAŞIDILAR

2020 yılının başlarında deney kesintisiz olarak tamamlandı. Natick projesi ekibi, bir veri merkezini su altına yerleştirmenin, bulut teknolojisini okyanusa gömerek kıyı bölgelerine getirmenin gerçekten daha sürdürülebilir ve verimli bir yolu olduğunu gördü. Bu projeyle veri merkezinin okyanus altında da iyi yanıt verebildiğini kanıtlamış oldu.

Gelelim batırıldıktan 2 yıl sonra su yüzeyine çıkarılan Natick Northern Isles veri merkezinin akıbetine. Kapsülün içine yerleştirilen 864 sunucudan yalnızca 8 tanesinin arızalandığı görüldü. Yalnızca 8 sunucunun arızalanması bir başarısızlık değil büyük bir başarı olarak yorumlandı. Çünkü karadaki veri merkezlerine kıyasla, okyanusun derinlerindeki veri merkezindeki arıza sadece sekizde biri anlamına geliyordu.

Yetkililer yalnızca 8 veri sunucusunun arızalanmasını geri kalan tüm sunucuların düzgün bir şekilde işlemesinin iki nedeni olduğunu tespit etti. İki nedenden ilki okyanusun derinlerinde olan kapsülün sürekli olarak serin bir ortamda bulunmasıydı. İkinci faktör ise içi azotla doldurulmuş kapsülün bileşenlerin korozyona (metal veya metal alaşımlarının oksitlenme veya diğer kimyasal etkilerle aşınma durumu) karşı daha dirençli olmasıydı.

'Project Natick' üzerine yapılan araştırma, Microsoft'un gelecekteki çalışmalarına, özellikle de Microsoft Azure bulut hizmetlerini güçlendirebilecek daha sürdürülebilir veri merkezlerinin çalıştırılmasına ilişkin katkı sağlıyor.

İlk denemede başarılı olan Microsoft, 2030 yılına kadar karbon negatif bir şirket olmalı hedeflerken, tüm Azure bulut hizmetlerini okyanusun derinlerine taşımayı düşünüyor. Ekipler, 2030 yılında tamamlanmasını hayal ettikleri bu projeleri için var gücüyle çalışıyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Mahmud Efendi Hazretleri'nin gelini Hakk'a yürüdü

2024-05-12 23:52 - Gündem

Dev kayalar yolu ulaşıma kapattı

2024-05-11 19:12 - Gündem

Konya'da inşaatta insan iskeleti bulundu

2024-05-10 22:42 - Gündem

Şaşırtmadı! Elon Musk AVM'yi 300 Tesla ile doldurdu

2024-05-15 19:37 - Teknoloji

Koç Holding'in Bilinmeyen Ortağı Lütfü Doruk'un Hikâyesi

2024-05-14 18:32 - Teknoloji

İngiliz devinden dolar/TL tahmini

2024-05-13 20:02 - Ekonomi

Gece farsız ve emniyet kemersiz trafiğe çıkan sürücü polise yakalandı

2024-05-09 23:38 - Gündem

Evinde uyuşturucu bulunmuştu! Şarkıcı Kalben serbest bırakıldı

2024-05-09 11:43 - Magazin

Resmen kadın ordusu... Canlı yayında açıkladı: 600 bin!

2024-05-12 13:27 - Politika

Akaryakıtta tek fiyat uygulaması başladı!

2024-05-15 07:38 - Ekonomi

İlgili Haberler

Portakal Kabuğu Yemek, Kalp Hastalığı Riskini Azaltıyor

00:03 - Teknoloji

Artık Instagram’da Yakın Arkadaşlar Dışındaki Herkesi Kısıtlayabileceksiniz

23:43 - Teknoloji

Ferit "wtcN" Karakaya Twitch'ten Banlandı

23:33 - Teknoloji

realme C63 Tanıtıldı: İşte Özellikleri ve Fiyatı

23:22 - Teknoloji

Araştırma: Çocukların İnsanlardan Çok Robotlara Güveniyor

23:08 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Tekirdağ'da 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi öldü, 5 kişi yaralandı

02:28 - Gündem

Devler Ligi'nde tarihi flnal: Salih mi Arda mı? Dortmund - Real Madrid! Muhtemel 11'ler

01:22 - Spor

Kupayı Jorge Jesus kazandı! Ronaldo gözyaşlarına hakim olamadı

01:03 - Spor

Erdoğan imzaladı: Atama Kararları Resmi Gazete'de

00:42 - Gündem

Refüje çarpanı otomobil takla attı

00:17 - Yaşam