Dijital Çağın Sorunu: Kusursuz Güzellik Hastalığı

Dismorfofobi ya da bilinen diğer adıyla kusursuz güzellik hastalığı; sosyal medya kullanımın artması ile her geçen gün daha da ciddi boyutlara ulaşıyor. Estetik yaşının düşmesi de bu hastalığın getirdiği bir neden olarak karşımıza çıkıyor.

Teknoloji - 5 ay önce

Günde ortalama 8 saatten fazla zaman geçirilen sosyal medya platformlarında binlerce paylaşım yapılıyor. Bu durum bazı sorunları da beraberinde getiriyor.

Bunlardan biri de sosyal medyada sürekli efektler kullanılarak çekilen fotoğrafların paylaşılması sonucu kişinin gerçeklik algısından uzaklaşarak, aynadaki görüntüsünde kusur araması, efektli fotoğraflarına benzeme arzusu olarak tanımlanan Dismorfofobi ya da bilinen diğer adıyla kusursuz güzellik hastalığı, en çok genç kuşağı tehdit ediyor.

YANLIŞ ÜRÜN TERCİHİ CİLT YAPISINI BOZUYOR

Kusursuz güzellik algısının yanlış ürün kullanımına yönlendirdiğinin altını çizen Prof. Dr. Ayşe Serap Karadağ, “ Kişi, paylaştığı fotoğraftaki görsele ya da gördüğü, güzel bulduğu fotoğrafa özeniyor. Aslında olmadığı özendiği kişi olmaya çalışıyor. Bu da beraberinde yanlış tercihlere neden oluyor. Kişiler hekime başvurmadan cildinde olan kusuru ya da hastalığı internetten daha kolay çözebileceklerini sanıyorlar.

Fakat çok dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü herkesin cilt yapısı farklı olduğu için özellikle fenomenler tarafından pazarlanan ürünlerin kullanımı güzel olayım derken sizde deri hastalığına neden olabilir. Bir ürünle düzeltilemeyen cildi farklı bir ürünle düzeltmeye çabalamak derinin yapısında karmaşaya yol açarak var olan sorunu daha da fazla büyütebilir. Bu süreçte hem hastalar maddi kayba uğrarken hem de özgüven kaybı ile beraber psikolojik sorunlarla uğraşabiliyor.” dedi.

GÜZELLİK ARARKEN KOZMETİK AKNE OLMAYIN

Yanlış ve çok ürün kullanımının hastalık getirebileceğine işaret eden Prof. Dr. Karadağ, “Deri yapısını tanı6madan içerikleri onaylı olmayan ürünlerin yoğun bir şekilde kullanımı ve sürülen kapatıcıların ile kozmetik ürünlerin tam temizlenmemesi kişilerin gözeneklerini tıkayarak çok sayıda komedon oluşumuna bu da kozmetik akne olarak adlandırdığımız duruma yol açıyor.

Bu durum hastalarda ya akne hiç yokken aniden ortaya çıkan akne olarak ya da mevcut aknenin şiddetlenip tedaviye cevap vermemesi şeklinde karşımıza çıkıyor. Maalesef günümüzde çok sayıda hastanın cildinde sorun yokken sırf kulaktan dolma veya sosyal medyadan gördükleri ürünleri alıp kullanarak benzer sorunlarla karşılaştıklarını görüyoruz.

Dijitalleşmenin artması cilt ile ilgili ürünlere ve işlemlere olan talebin artmasına neden oldu. Sosyal medyada dermatolog olmayan, hekim olmayan farklı kişilerin deri hastalıkları ile ilgili çok sayıda paylaşım yaptıklarını görmekteyiz. Yine çok sayıda güzellik merkezinde yetkinlikleri olmadığı halde deri hastalıklarının tedavisi yapılmaktadır. Bazı hastalarımız ne yazık ki bu tarz yerlere güvenerek ciddi mağduriyet yaşıyor. Bu nedenle Bizim dermatologlar olarak sloganımız ‘’Derinizi dermatologlara emanet ediniz’’.

FİLTRELER YERİNE DOĞAL YAŞ ALMAK MÜMKÜN

Dijitalleşmenin artmasının, hastaların ciltleriyle ve kendileriyle daha fazla uğraşmasına neden olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karadağ, “ Bu durum bir sorun olarak görünse de bir yandan da bilinçli hastalar daha erken yaşlarda dermatoloğa başvurarak hem cilt bakım rutini oluşturuyor hem de antiaging ürünlerine daha erken yaşta başlıyorlar. Bu durum yaş alma sürecinin de yavaşlamasını sağlıyor. Böylelikle filtre ve kapatıcı kullanmaya gereksinim azalıyor.

Deri kalitesini artıran mezoterapi, PRP, mikroiğneli radyofrekans ve lazer gibi sistemlere erken yaşta başlanması doğal yollarla cildin genç kalma sürecini de uzatıyor.” diyerek sözlerini tamamladı.

Haftanın Öne Çıkanları

Samsunspor - Sivasspor! CANLI

2024-01-14 16:33 - Spor

Anadolu Otoyolu'nda iki TIR çarpıştı: Ulaşımda aksama yaşandı

2024-01-13 08:02 - Gündem

Linç edilen yazar Haber7'ye konuştu! "Bunları Cumhuriyet'te yayınlayamazsınız!"

2024-01-13 19:03 - Gündem

İYİ Parti'den CHP ve Özgür Özel'e çok sert PKK tepkisi

2024-01-16 22:53 - Politika

Milli Eğitim Bakanı'ndan yarıyıl tatili açıklaması

2024-01-12 18:18 - Gündem

Ali Koç'tan Süper Kupa rezaletine deprem bölgesi önerisi

2024-01-17 20:18 - Spor

CHP'nin 'takoz siyaseti' ağır bedel ödetmişti: İstanbul'da kentsel dönüşüme 43 d

2024-01-15 17:38 - Gündem

Windows, 36 yıl önce nasıl gözüküyordu?

2024-01-15 10:53 - Teknoloji

13 ilde bazı alanlar orman sınırları dışına çıkarıldı! Resmi Gazete'de yayımlandı

2024-01-19 08:53 - Gündem

BAŞAKŞEHİR – BOLUSPOR CANLI: Başakşehir – Boluspor maçı nereden, nasıl izlenir? Başakşehir Boluspor

2024-01-17 14:08 - Spor

İlgili Haberler

Spotify'da Çalma Listeleri Kayboldu

17:52 - Teknoloji

WWDC 2024'te Beklediğimiz Her Şey: iPhone'lara Yapay Zekâ Geliyor!

17:32 - Teknoloji

Otonom Araçlar Sokağa Çıkmadan Çözülmesi Gereken Sorunlar

17:07 - Teknoloji

En İyi Tam Otomatik Kahve Makinesi Tavsiyeleri

16:22 - Teknoloji

Apple, Yapay Zekâ Özellikleri İçin Marka Oluşturdu

16:17 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Barış Alper Yılmaz: Ülkemi yurt dışında temsil etmek istiyorum

17:57 - Spor

Altının kilogram fiyatı 2 milyon 435 bin liraya geriledi

17:53 - Ekonomi

Para eskrimci Hakan Akkaya, Paris 2024 kotası aldı

17:47 - Spor

Esenler Belediyesi YKS adaylarının heyecanına ortak oluyor

17:43 - Eğitim

Samsunspor'da 5. ayrılık! Muhammed Gümüşkaya...

17:37 - Spor