DDK, 2022-KPSS'yle ilgili incelemelerine başladı

Devlet Denetleme Kurulu (DDK), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) yapılan 2022-Kamu Personel Seçme Sınavına (KPSS) yönelik iddiaların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla kurumda incelemelerine başladı.

Politika - 2 yıl önce

Devlet Denetleme Kurulu (DDK), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) yapılan 2022-Kamu Personel Seçme Sınavına (KPSS) yönelik iddiaların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla kurumda incelemelerine başladı.

2022-KPSS lisans oturumundaki bazı soruların, bir yayınevinin deneme sınavı sorularıyla aynı olduğu iddiasının ardından görevlendirilen DDK müfettişleri, bugün ÖSYM'nin Bilkent yerleşkesine gitti. Müfettişler, kurum yetkilileriyle yapacakları görüşmeler ve ilgili birimlerdeki araştırmalarının ardından incelemeyi tamamlayacak ve inceleme sonucu hazırlanacak rapor Cumhurbaşkanı'na sunulacak.

DDK'nin denetleme süreci

Cumhurbaşkanlığına bağlı üst denetleme organı olarak görev yapan ve başkan ile 8 üyeden oluşan kurul, idarenin hukuka uygunluğunun, düzenli ve verimli şekilde yürütülmesinin ve geliştirilmesinin sağlanması amacıyla tüm kamu kurum ve kuruluşlarında ve sermayesinin yarısından fazlasına bu kurum ve kuruluşların katıldığı her türlü kuruluşta, kamu kurumu niteliğinde olan meslek kuruluşlarında, her düzeydeki işçi ve işveren meslek kuruluşlarında, kamuya yararlı derneklerle vakıflarda her türlü idari soruşturma, inceleme, araştırma ve denetlemeleri yapabiliyor.

Kurul, yetkileri kapsamında bilgi almak üzere her kademe, rütbe ve sınıftan ilgilileri çağırabiliyor, onlarla doğrudan yazışabiliyor, elektronik ve fiziki ortamdaki gizli veya açık her türlü bilgi, belge, defter, kayıt, envanter, malzeme, mühimmat, taşınır ve taşınmazları, işlem ve olayın her safhasında inceleyebiliyor.

Devlet Denetleme Kurulu, çalışmaları sonucunda denetim raporu, inceleme raporu, araştırma raporu, ön inceleme raporu, soruşturma raporu, disiplin soruşturması raporu ve/veya ivedi durum raporu hazırlıyor.

Denetim, inceleme, araştırma ve soruşturma faaliyetlerinde gizlilik esasıyla çalışılıyor. Raporların gizlilik derecesine raporun son şeklinin verileceği kurul toplantısında karar veriliyor. Raporların yayımlanıp yayımlanmayacağı kurulda kararlaştırılıyor.

Denetime tabi ilgili, ilişkili veya bağlı kurum ve kuruluşların, kurul raporları üzerine hazırlayacakları cevaplarını varsa yönetim kurullarından yoksa yetkili organlarından geçirmek kaydıyla raporu aldıkları tarihten başlayarak 45 gün içinde ilgili bakanlığa, ilgili bakanlıkların kendi görüşlerini de ekleyecekleri cevapları 15 gün içinde kurula göndermesi gerekiyor.

Denetlemeler sırasında karşılaşılan ve ivedi tedbir alınmadığında onarımı güç sonuçlar doğuracağı anlaşılan olay, iş, işlem ve kararların vukuundan önce veya sonra oluşabilecek muhtemel zarar ve olumsuz hukuki sonuçların engellenmesi amacıyla incelenmesi ve araştırılması gereken hususların varlığı halinde, doğrudan kurul başkanının onayı ile ilgili denetim ve soruşturma gruplarınca çalışmalara başlanıyor.

İvedi durumlarda denetim ve soruşturma gruplarınca hazırlanacak özet İvedi Durum Raporu, kurulda öncelikle görüşülerek kurul başkanınca Cumhurbaşkanına sunuluyor. Cumhurbaşkanına sunulan İvedi Durum Raporları, Cumhurbaşkanının talimatı doğrultusunda sonuçlandırılıyor.

İvedi durum raporlarında, raporun hazırlanma gerekçesi, durumun ivediliği, olay, iş ve işlemler ve kararların doğuracağı muhtemel sonuçlar ile alınması gereken tedbirlere yer veriliyor. Cumhurbaşkanına sunulan İvedi Durum Raporları Cumhurbaşkanının talimatı doğrultusunda sonuçlandırılıyor, Cumhurbaşkanının talimatı doğrultusunda ilgililer hakkında soruşturma açılabiliyor.

AA / Ferdi Türkten - Politika Devlet Denetleme Kurumu KPSS Politika Haberler www.idrak34.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çağlar Ökten'in eski eşi oğlu Artur'un annesi kimdir Seda Sayan resti gündem oldu

2022-08-01 09:07 - Gündem

Masterchef Gamze kimdir, aslen nereli, kaç yaşında?

2022-08-03 15:08 - Gündem

Sosyal medya fenomeni Gizem Bağdaçiçek, Fenerbahçeli Bruma'yı ifşaladı

2022-08-03 10:24 - Gündem

Dünyanın En Küçük Vahşi Kedisi Olan 'Paslı Kedi'yle Tanışın!

2022-08-01 20:53 - Teknoloji

Yemekteyiz'in ünlü sunucusu Zuhal Topal, siyah bikinisiyle kumda sere serpe poz verdi

2022-07-31 16:18 - Magazin

Ethem Sancak ve eşi Nurten Sancak'ın şirketleri neler? Ethem Sancak ne iş yapıyor?

2022-08-03 10:29 - Gündem

Oğuzhan Uğur kimdir, kaç yaşında ve ne iş yapıyor? Oğuzhan Uğur 3 kere ayrıldığı sevgilisine bakın

2022-07-28 09:36 - Gündem

Nagihan Karadere mayolu pozlarını paylaştı, Turabi Çamkıran'dan nazar boncuklu yorum gecikmedi

2022-07-28 11:28 - Magazin

Tuba Büyüküstün ve Murat Boz'un öpüşme sahnesi diziye damga vurdu

2022-07-30 08:45 - Magazin

Fenerbahçe Dinamo Kiev maçı canlı izle | EXXEN Şampiyonlar Ligi internet yayını seyret

2022-07-27 19:34 - Spor

İlgili Haberler

İmamoğlu'ndan Kılıçdaroğlu'nun sözlerine yanıt!

22:27 - Politika

Olcay Kılavuz, Devlet Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

21:27 - Politika

Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sona erdi! 7 maddelik bildiri...

20:28 - Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki MGK sona erdi

20:18 - Politika

EFES-2024 Tatbikatı'nda özel kuvvetlerden "sızma harekatı"

19:57 - Politika

Günün Manşetleri

Suudi Arabistan'da tarih yazdı! Jorge Jesus'tan 1 yıllık imza

01:07 - Spor

Formula 1'in efsane pilotundan Gazze paylaşımı! "Yeter artık. Çocuklar için..."

23:58 - Spor

Zeynep Sönmez, Roland Garros'a ilk turda veda etti

23:48 - Spor

Kabin basınç arızası nedeniyle acil iniş yaptı

23:43 - Gündem

Zeytinburnu’nda hesap ödemek istemeyen müşteri iş yerine kurşun yağdırdı

23:38 - Gündem