Bilinç biz doğmadan önce verildi teorisi ortalığı karıştırdı! Bilmediğimiz bir güç var…

Bilim insanları, bilinç olgusunun biz doğmadan önce geldiğini ve yaşamı mümkün kıldığını savunan sıra dışı bir teori ortaya attı.

Teknoloji - 4 hafta önce

Çoğu bilim insanı ve filozof, yaşamın yaklaşık 3.8 milyar yıl önce Dünya'da ortaya çıktığını ve bilincin karmaşık biyolojik bilgi işlem süreçleriyle, belki de sadece dil ve alet yapma yeteneklerine sahip beyinlerde, sonradan evrimleştiğini düşünüyor. Ama tam burada işler ilginçleşiyor. Çünkü başka bilim insanlarının ortaya attığı “bilinç, bilmediğimiz bir güç tarafından biz doğmadan önce geldi” şeklindeki teori ortalığı karıştırdı. Peki biz doğmadan önce bilincimiz mi var oldu? Gelin bu teoriye yakından bakalım…

Bilinç biz doğmadan önce mi geldi? İşte bilim insanlarını şaşırtan teori

Bilim insanlarından Astrobiyolog Stuart Hameroff, malzeme bilimci Anirban Bandyopadhyay ve gezegen bilimci Dante Lauretta, bilinç olgusunun doğmadan (yaşamdan) önce geldiğini, yaşamı ve evrimi mümkün kıldığını savunuyor. Bu teori, Hameroff'un fizikçi ve filozof Roger Penrose ile birlikte geliştirdiği Orch OR teorisine dayanıyor.

Aslında, temel olarak bir kuantum parçacığının (örneğin bir elektron) gözlemlenene kadar belirli bir niteliğe sahip olmadığını savunuyor. Bu gözlem anı, kuantum süperpozisyonlarının belirli durumlara çöküşü olarak bilinir ve Penrose, bu çöküşün bilinci ürettiğini iddia ediyor. Penrose'a göre bu süreç, klasik fiziğin algoritmik ve hesaplanabilir doğasının ötesinde, hesaplanamayan bir süreç. Yani bir yerlerde bilmediğimiz bir güç var diyor.

NVIDIA kendini aştı! Yılda 1 değil, 25 bilimsel keşif yapılacak

NVIDIA Blackwell platformu, bilimsel hesaplamaları ve fizik tabanlı simülasyonları ile bilim dünyasını peşinden sürükleyecek.

Bu bilim insanları, bilincin evrimin değil, evrimin bir bilinç ürünü olduğunu anlatan teori ile yola çıkıyor. Peki, bu nasıl olabilir? Araştırmacılar, evrendeki erken dönemde amfipatik moleküllerin mikeller oluşturduğunu teorize ediyor. Bu mikellerin, zamanla biyolojik “proto-hücrelere” dönüşerek hayatta kalma davranışları geliştirdiği belirtiliyor.

Peki bu davranışlar neden ve nasıl gelişti? İşte burada bilincin rolü devreye giriyor. Ekip, bazı elementlerin rastgele, bağlantısız proto-bilinç anları oluşturabileceğini öne sürüyor. Bu anlar, ilkel bir zevk alma mekanizması olarak işlev görerek, aromatik halkaların mikeller içinde düzenlenmesine yol açabilir.

Bilim insanları, bilinç olgusunun doğumdan önce geldiği teorisini desteklemek için Murchison meteoritini ve erken dönem asteroitleri incelemeyi planlıyor. Amaçları, kuantum optik süperpozisyon etkileri gibi yaşam belirtilerini aramak. Eğer bu belirtiler bulunursa, bilincin köklerini oluşturabilecek süreçler olarak kabul edilebilir.

Bu cesur hipotez, evrimin bilinci yaratmadığını, aksine bilincin evrimi şekillendirdiğini savunuyor. Bu teori, Darwinci materyalistlerin kafasını karıştıracak gibi görünüyor. Yine de bir çoğu, Penrose OR teorisinin test edilebilir, derin ve mantıklı olduğunu savunuyorlar.

Peki bilim insanlarının “bilmediğimiz güç” dediği şey Tanrı olabilir mi? Bu teori, bilinç olgusu ve Tanrı inancı konularında yine bilim dünyasında büyük bir tartışma yaratacağa benziyor. Bu teori tam da, evrim değil bilinç önce geldi diyenlere göre. Makalenin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz. Peki siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

bilinç
Haftanın Öne Çıkanları

Mahmud Efendi Hazretleri'nin gelini Hakk'a yürüdü

2024-05-12 23:52 - Gündem

Dev kayalar yolu ulaşıma kapattı

2024-05-11 19:12 - Gündem

Konya'da inşaatta insan iskeleti bulundu

2024-05-10 22:42 - Gündem

Şaşırtmadı! Elon Musk AVM'yi 300 Tesla ile doldurdu

2024-05-15 19:37 - Teknoloji

Koç Holding'in Bilinmeyen Ortağı Lütfü Doruk'un Hikâyesi

2024-05-14 18:32 - Teknoloji

İngiliz devinden dolar/TL tahmini

2024-05-13 20:02 - Ekonomi

Gece farsız ve emniyet kemersiz trafiğe çıkan sürücü polise yakalandı

2024-05-09 23:38 - Gündem

Candan kardeşler iddianamesinin detayları ortaya çıktı

2024-05-16 13:08 - Magazin

Akaryakıtta tek fiyat uygulaması başladı!

2024-05-15 07:38 - Ekonomi

Resmen kadın ordusu... Canlı yayında açıkladı: 600 bin!

2024-05-12 13:27 - Politika

İlgili Haberler

Yapay Zekâ Fotoğraf Yarışmasında Kazanan Gerçek Fotoğraf

00:23 - Teknoloji

Ford, Gizemli Ucuz Elektrikli Birimi İçin Ekip Topluyor

00:12 - Teknoloji

UEFA'dan Milli Takım İsim Telaffuz Kılavuzu

23:37 - Teknoloji

Galaxy Z Flip6, Daha Önceki Modellerden Pahalı Olacak

23:22 - Teknoloji

I. Dünya Savaşı'nda Ortaya Çıkan Uyku Hastalığı

23:18 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İsviçre'de "İsrail, Olimpiyat Oyunları'ndan men edilsin" talebiyle eylem yapıldı

04:12 - Spor

'Türkiye’de maaş alan Suriyeliler' iddiası yalanlandı!

03:57 - Gündem

Beşiktaş'ın yeni transferi imza için İstanbul'a geldi.

01:53 - Spor

30 yıllık gazeteciyi parke taşı işine verdiler!

01:48 - Gündem

Sertaç Komsuoğlu: İnşallah seneye tüm kupaları alacağız

01:43 - Spor