Başkan Gürün: Tüm Türkiye’de su feryadı başlayacak

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, kuraklık uyarısında bulunarak, Muğla’da ve tüm Türkiye’de su feryadı başlayacak. Yağmur, su eksikliği kapımızı çaldı. Bunun iki büyük etkisi; bir, orman yangınlarının daha da yüksek seviyede risk alması, doku kurumuş v

Gündem - 1 yıl önce

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) basın mensuplarıyla bir araya gelerek deprem hazırlık çalışmalarını anlattı.

Kuraklık uyarısında bulunan Osman Gürün, “Muğla’da ve tüm Türkiye’de su feryadı başlayacak. Yağmur, su eksikliği kapımızı çaldı. Bunun iki büyük etkisi; bir, orman yangınlarının daha da yüksek seviyede risk alması, doku kurumuş vaziyette. Bir diğer etki, susuz kalma durumumuz var. Bu konuda sizlere MUSKİ Genel Müdürlüğü’müz ile hazırladığımız, ne yapmamız lazım, bunun için hangi tedbirler almamız lazım, herkese düşen görev nedir, nelere dikkat etmemiz lazım, bunlara çok önem vermemiz lazım” ifadelerini kullandı.

“BAKANLIĞIN ÇIKARDIĞI YÖNETMELİK DERHAL UYGULANMALI”

“Suyu, denizden kova ile almıyoruz” diye devam eden Başkan Gürün, “Yağmur yer altını beslemezse benim suyu bulma imkanım yok. Benim özel görüşüm; Muğla’da şu mevsimde konutlarda, villalarda havuz yapılması yanlış. Havuzların kapatılıp çiçek bahçesi haline gelmesi lazım. Yağmur suyunun toplanması ile ilgili bakanlığın çıkardığı yönetmeliğin derhal uygulanması gerekiyor. Yağmur sularının toplanarak bazı ihtiyaçlarla ilgili, acil giderilmesi lazım. Örneğin yağmur suyunun rezervuar suyu olarak kullanılmasında fayda var. İçme suyunu biz rezervuarda kullanıyoruz. Bunun mutlak yapılması lazım” diye konuştu.

“TERMİK SANTRALLERİN SOĞUTMADA KULLANDIKLARI SU OLDUKÇA YÜKSEK”

Termik santrallerin kullandığı su miktarının oldukça yüksek olduğunu ifade eden Gürün, “Tarımsal sulama yüzde 70’in üstünde, bu olmaz. Tarımsal sulamada kullanılan suyun sulama tekniklerinin modernleştirilmesi ile yani damlama ve yağmurlama yapmak suretiyle tarımsal sudan tasarruf sağlamamız lazım. Onu da içme suyuna intikal ettirmemiz lazım. Anayasa’ya göre de birinci olarak tercih, içme-kullanma suyudur. Termik santrallerin soğutmada kullandıkları su oldukça yüksektir. Bazı barajların büyük bir kısmı onlara verilmiştir. Bu olmaz. Sadece soğutma için kullanılan o su içme suyu olarak kullanılabilir ama hâlâ kullanılmaya devam ediyor. Mücadelemiz devam ediyor ama soğutma suyu ile ilgili içme, içme-kullanma suyu olarak kullanılabilecek su kullanılıyor, bu olmaz” dedi.

“DEVLET SU İŞLERİ’NİN PLANLADIĞI BARAJLAR HÂLÂ YAPILMADI”

Devlet Su İşleri’nin (DSİ) Muğla’ya 13 tane baraj yapacağını ifade eden Osman Gürün, “Bu barajlar şu an yapılmış değil. Devlet Su İşleri ileriye dönük bir planlama yaptı ama o planı uygulama durumunda değiller. Bir barajın imalatı, barajın kapasitesi ve büyüklüğüne göre en az 3-5 sene süren bir şey. Kuraklık geldi benim kapıma dayandı ama bunların kararı çoktan alınmasına rağmen yapımı gerçekleştirilmedi” şeklinde konuştu.

“CEZAİ İŞLEM UYGULANMALI”

Havuzlara dikkat çeken başkan Gürün, “Muğla’nın önümüzdeki yaz ayında su kıtlığı ile karşılaşma riskimiz var. Eğer mevsim ötelenip yağmurlu mevsim önümüzdeki aylara kaymazsa büyük bir riskimiz var. Yer altı rezervlerimiz gidiyor. Bu tasarruf ile ilgili ‘Benim param var, havuzumu da doldururum, parasını da veririm’, hayır arkadaş, o para değil. Kısıtlama yapılması lazım. Bir ailenin asgari ve azami su tonajının ne olduğunun belirlenmesi lazım. Bunun üstünde kullanıyorsa, kapısının önünde araba yıkıyorsa bunlar, diğerlerinin hakkını alıyor. Bu yanlış. Birbirimizin hakkına girilmesine izin vermemeliyiz. Bu kapsamda cezai işlem uygulanmalıdır" ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Babaya son veda' Oyuncu Helin Kandemir cenaze töreninde gözyaşlarına boğuldu

2023-03-01 14:03 - Magazin

Survivor Asena eşi kimdir? Survivor Asena kaç yaşında, nereli? Asena Demirbağ kimdir?

2023-02-28 00:33 - Spor

İzmir’de veliler isyanda: Şimdiye kadar neden beklediniz?

2023-02-24 07:56 - Gündem

Murat Ağırel AHBAP'ın ardından açıkladı: Kızılay başka kuruma da çadır sattı

2023-02-26 14:11 - Gündem

Şili'de Yaşanan Deprem Sonrası İnşa Edilen "Yarım Evler"

2023-03-02 20:12 - Teknoloji

Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy Cumhuriyet TV'de konuştu: Beklenen Marmara depremi 6.5'i

2023-02-25 17:48 - Politika

Genç oyuncu Helin Kandemir'in babası hayatını kaybetti

2023-02-28 08:13 - Magazin

Neymar Al Nassr gidecek mi? Nemar Al Nassr'a mı gidiyor?

2023-02-27 19:55 - Spor

Hz. İsa'nın Örneğinden Yola Çıkılarak Test Edilen Deney

2023-02-28 18:19 - Teknoloji

27 Şubat 2023 hava durumu raporu... Meteoroloji açıkladı: Bugün hava nasıl olacak?

2023-02-27 08:18 - Gündem

İlgili Haberler

Eskişehir'de 17 bin 785 litre kaçak akaryakıt ele geçirildi

17:48 - Gündem

Gaziantep'te silahlı kavga; 5 yaralı

17:17 - Gündem

Ayhan Bora Kaplan davasında 7 şüpheli tutuklanma istemiyle Hakimliğe sevk edildi

17:02 - Gündem

Balıkesir'de zehir tacirleri yakalandı

16:42 - Gündem

Sunucu Erkan Yolaç son yolculuğuna uğurlandı

16:07 - Gündem

Günün Manşetleri

Çocuklarda miyopi salgınına dikkat

17:53 - Sağlık

Eskişehir'de 17 bin 785 litre kaçak akaryakıt ele geçirildi

17:48 - Gündem

Samsung global OLED monitör pazarının birincisi oldu

17:42 - Teknoloji

ABD'den döndü, Türkiye'de yapay zeka çalışıyor

17:38 - Teknoloji

15 milyon euroluk yıldız, temsilcisini Beşiktaş için gönderdi

17:32 - Spor