Başını yastıktan kaldıramayanlar dikkat! O hastalığı tetikliyor olabilir. Uykusuzluk deyip geçmeyin

Günlük hayatta sürekli olarak uykusuz olan kişileri yakından ilgilendiren o detay belli oldu. Uykusuzluk deyip geçmeyin, altında farklı nedenler yatıyor olabilir...

Yaşam - 1 ay önce

Yataktan başını kaldıramayanlar ya da yoğun stres altında olanlar dikkat! Bu iki durum o hastalığa sebebiyet verebilir. Kulak Burun Boğaz Uzmanı  Prof. Dr. Ayşe Adin Selçuk, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

“DENGE SİSTEMİNİ ETKİLER”

Vertigonun tanımını yapan Prof. Dr. Selçuk, “Vertigo baş dönmesi demektir. Bir hastalık değil, bir bulgudur. Yani hiçbir hastalığın adı değildir. Başında dönme, sersemlik ya da bulanıklık olan herkes aslında vertigo hastasıdır.

Vertigo denge sistemini etkileyen herhangi bir nedenle ortaya çıkabilir. Kulaklar, beyin, beyincik, omurgalar ve hatta gözle ilgili hastalıklarda vertigo görülebilir.

İç kulak gribi diye tarif edebileceğimiz denge sinirini etkileyen viral enfeksiyonlar, vertigoya en sık yol açan nedenler arasındayken, çocuklarda basit bir sinüzit atağı bile baş dönmesine neden olabilir” diye konuştu.

“YATAĞA BAĞIMLILIK BİLE OLUŞTURABİLİR”

Vertigonun belirtilerini anlatan Prof. Dr. Selçuk, “Baş dönmesiyle birlikte mide bulantısı, kusma, dengesizlik şikayetleri de eşlik edebildiğinden, günlük hayatı oldukça olumsuz etkileyen bir bulgudur.

Şiddetli vertigo atakları, iş-güç kaybı, günlük aktivitelerde bulunamamak ve çoğu zaman yatağa bağımlılık oluşturacak kadar olumsuz sorunlara yol açabilmektedir” dedi.

“BAŞ DÖNMESİNİN SÜRESİ, NEDENİ BELİRLEMEDE ÖNEMLİDİR”

Baş dönmesinin ne kadar sürebileceğini ve atakların ne kadar sıklıkla devam edebileceğine değinen Prof. Dr. Selçuk, “Baş dönmesinin süresi, olası nedenini ortaya koymada çok önemlidir.

Halk arasında ‘kristal oynaması’ denen pozisyonel vertigo atakları saniyeler sürerken, iç kulak gribi dediğimiz denge siniri enfeksiyonunda vertigo tüm gün sürebilir. İç kulak tansiyonu diye adlandırabileceğimiz iç kulak tansiyonu hastalığında ise vertigo atakları aralıklıdır, bu birkaç yılı da bulabilir, aylık ya da günlük ataklarla da görülebilir” açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Selçuk, kafa içi hastalıklar nedeniyle görülen vertigolarda çoğu zaman eşlik eden başka bulguların da mevcut olduğunu söyleyerek şikayetlerin bu durumlarda sürekli olduğunu ifade etti.

“YOLCULUK, DİŞ TEDAVİSİ VE KAFA TRAVMASI DA YOL AÇABİLİR”

Kristal oynaması hastalığı yani pozisyonel vertigonun, hastanın başını belirli bir pozisyona çevirdiğinde saniyeler süren baş dönmesi (vertigo) yaşadığı bir durum olduğunu söyleyen Prof. Dr. Selçuk, şu bilgileri paylaştı:

 “Çok sık görülen bir durumdur, her 50 kişiden biri hayatında en az bir kez BPPV (iyi huylu pozisyonel vertigo) atağı geçirir. Denge organının bir bölümünden gelen denge kristallerinin yanlışlıkla denge organının başka bir bölümüne taşınmasıyla oluşan bir durumdur.

Yine stres, uykusuzluk gibi durumlar sonrası bu hastalık görülebilmekteyken, başın titreşime maruz kalan durumları; yolculuk yapma, diş tedavisi, kafa travması gibi durumların da bu kristallerin yerinden oynamasına neden olabildiği düşünülmektedir.”

“YAPILAN MANEVRALARLA TANI KONUR”

Teşhis konma sürecini anlatan Prof. Dr. Selçuk, “Pozisyonel vertigoda çoğu kez, yapılan manevralarla tanı konur.

Tanının konamadığı durumlarda, denge laboratuvarında videonistagmografi eşliğinde yapılan manevralar hastalığı objektif biçimde ortaya koyar. Tedavisi de yine benzer şekilde yapılan baş ve vücut manevralarıdır.

Kulak şikâyetlerinin eşlik ettiği durumlarda işitme testleri ve görüntüleme yöntemleri tanıya yardımcıdır. Olası nörolojik nedenlerde mutlaka Nöroloji ya da Beyin Cerrahi uzmanının görüşü alınmalı, ayrıntılı muayene ve ileri görüntüleme yöntemlerinden yardım alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

“ANİ BAŞ HAREKETLERİNDEN VE UYKUSUZLUKTAN KAÇINILMALI”

Vertigosu olan bireylere uyarılarda bulunan Prof. Dr. Selçuk, “Kristallerin yerleştirilmesinden sonra bir hafta kadar ani baş hareketlerinden kaçınılması, etkilenen kulak üzerine yatılmaması ve yatarken başın yüksekte tutulması, hastalığın yatışmasına ve erken dönemde nüks etmemesine yardımcı olacaktır.

Aşırı sigara, alkol ve kahve tüketiminden kaçınılmalıdır. Stres ve uykusuzluktan uzak durma, dengeli bir yaşam biçimi vertigonun azaltılmasında etkili olacaktır” dedi.

Kaynak: DHA Etiketler uyku stres uykusuzluk vertigo denge kulak kristal hastalık
Haftanın Öne Çıkanları

Oy yakma görüntüleri ortaya çıktı, o ilçede seçimler iptal edildi

2024-04-05 17:07 - Gündem

Japonya, 2026 FIFA Dünya Kupası elemelerinde Kuzey Kore'ye karşı hükmen galip

2024-04-03 10:05 - Spor

Yeşilçam’ın efsane ismi Nuri Alço yoğun bakıma alındı!

2024-04-06 20:12 - Magazin

Seçim günü ilk poz geldi! Ceyda Düvenci aşkını ilan etti

2024-04-01 16:57 - Magazin

Uçuş trafiği artıyor! 2024'te 44 milyon yolcu hava yolunu kullandı

2024-04-07 15:08 - Ekonomi

Kan donduran olay! Biri kız, diğeri erkek iki kuzen ölü bulundu!

2024-04-06 23:12 - Gündem

Otomobil kullanan kız arkadaşının boğazını bıçakla kesti

2024-04-04 23:03 - Gündem

Konyaspor - Trabzonspor maçı (CANLI YAYIN)

2024-04-03 20:22 - Spor

Armağan Çağlayan'ı kızdıran fiyat listesi: Bayram diye cozutmayın

2024-04-07 12:33 - Magazin

Sivas'ta renkli görüntüler! Oy kullanmaya yöresel kıyafetle gittiler

2024-03-31 16:52 - Gündem

İlgili Haberler

Sait Faik Abasıyanık vefatının 70. yılında Esenler'de anıldı

20:03 - Yaşam

Alıştığımız lezzetlerin dışında: Kremalı ıspanaklı makarna tarifi, nasıl yapılır?

18:38 - Yaşam

Eski derz nasıl temizlenir? En iyi derz temizleyicisi!

18:18 - Yaşam

Sadece keskin bir görüşe sahip kişiler 9 saniye içerisinde kaktüsün nerede olduğunu bulabilir

16:17 - Yaşam

Siyah kıyafetlerin solması nasıl önlenir? Siyah kıyafetlerin solmasını bu iki malzeme ile önleyin!

12:53 - Yaşam

Günün Manşetleri

İstenmeyen adam Süper Lig'e geri dönüyor!

22:07 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslararası Aile Günü'nü kutladı

21:58 - Politika

Bakan Koca açıkladı! Doktora saldıran şahıs hakkında yeni gelişme

21:52 - Gündem

Bakan Fidan: ABD kayıtsız şartsız İsrail'i destekliyor

21:47 - Politika

İETT'ye bağlı özel halk otobüsü sahiplerinden İBB binası önünde protesto gösterisi

21:43 - Gündem