Ayhan Bora Kaplan 'Kumpas'ının anatomisi ve 11 sayfalık yeni ifade

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü dosyasında ortaya çıkan 'kumpas' skandalının yankıları devam ederken gazeteci Nedim Şener kumpasın anatomisini yazdı. Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Gökay Öner'in 11 sayfalık ifadesi ortaya çıktı.

Gündem - 2 hafta önce

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü dosyasında, 17-25 Aralık komplosuna benzer bir yapılanmanın ortaya çıkmasının yankıları devam ediyor. Soruşturmada adı geçen ve gözaltına alınan Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik'in yerine Ankara Emniyet Müdür Yardımcılığı makamına Yavuz Doğan getirilirken, Gazeteci Nedim Şener bugünkü yazısında kumpasın anatomisini yazdı. Diğer taraftan ise Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Gökay Öner'in 11 sayfalık ifadesi ortaya çıktı. 

KUMPAS AK PARTİ VE MHP'YE YÖNELECEKTİ

2017'den bu yana Ayhan Bora Kaplan'a birçok operasyon yapıldığını belirten Şener, 7 Eylül 2023'te Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Şube tarafından tiyatrovari bir operasyon yapıldığını söyledi. Operasyonun hemen ardından Narkotik Şube’de görevli bir polis memurunun Kaplan’ın ifadesini firari FETÖ mensubu Cevheri Güven’e yolladığını söyleyen Şener, o polis memurunun şimdi tutuklu olduğunun altını çizerek "FETÖ’cü Güven ve FETÖ’cülerle yakın çalışan, hakkındaki yakalama kararları nedeniyle firar ederek Alman istihbaratına sığınan Erk Acarer isimli şahsın yazıları ve videoları da yurtiçinde bazı gazetecilerle birlikte eski İçişleri Bakanı Soylu ismi etrafında gündeme taşındı. Gizli tanık yapılan Serdar Sertçelik’in yayınladığı ses kayıtlarına göre, kumpas AK Partili bakan ve bürokratlar ile MHP’ye yönelecekti." dedi. Şener, Ayhan Bora Kaplan’ın gözaltına alındığı operasyondan bir ay sonra, 6 Ekim 2023’te Serdar Sertçelik'in KKTC'den Türkiye'ye getirildiğini ve  9 Ekim 2023’te gizli tanık olarak 19 sayfalık bir ifade verdiğini söyleyen Şener, 20 Kasım'da Sertçelik'in yaralanmasıyla skandalın patladığını olaydan kısa süre sonra ise yurtdışına kaçtığını yazdı. Şener Sertçelik'in yurtdışındaki günlerine ilişkin ise şu notu düştü;Yurtdışından dosyadaki müştekilerin birinin telefonuyla arayan polislerle görüşüp AK Partili bakan, siyasetçi ve bürokratlarla ilgili vereceği gizli tanık ifadesine çalıştığı görülüyor. Hatta ifadesinde MHP’nin adının geçirilmesi de istenmiş.

KUMPASI SERTÇELİK'İN VURULMASI BOZDU

Ankara'daki vurulma olayının kumpası engellediğini belirten Şener, "Eğer son skandal patlamasaydı Sertçelik Türkiye’ye ödenecek, kendisinden istenen ifadeyi verecek, siyasete kumpas ağları örülecekti. Öyle anlaşılıyor ki Emniyet içindeki grup, Serdar Sertçelik’in ifadesinde yer vereceği isimler hakkında önceden bazı araştırmalar yapmış. Dolayısıyla Sertçelik sadece onların çalışma yaptığı isimlere ifadesinde yer verecekti. Henüz hazırlık aşamasında ortaya çıkan kumpas bazılarının söylediği gibi hemen operasyona dönüşmez, tıpkı 17 Aralık kumpası gibi belirli bir süre sonra başlardı. Nitekim, 17 Aralık 2013 günü yapılan operasyon ile ilgili soruşturma tam 13 ay önce, 2012 yılı Temmuz ayında, “Rıza Sarraf Kapalıçarşı’da döviz şirketleri üzerinden kayıtsız para transferi ve altın ihracatı yapıyor” ihbarıyla başlamıştı. Sarraf üzerinden işadamlarına, işadamları üzerinden siyasetçilere, bakanlar ve bürokratlar üzerinden 25 Aralık 2013’teki gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a uzanan bir operasyona dönüşecekti." ifadelerini kullandı. 

ASIL HEDEF ERDOĞAN'DI

Kumpas için seçilen isimlere de dikkat çeken Şener, TBMM Başkan Vekili Bekir Bozdağ, eski AK Parti milletvekili Mücahit Arslan, Bilal Arslan, AK Parti Grup Başkan Vekili Abdulhamit Gül, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kuzeni Sadık Soylu, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan’ın isimlerinin tesadüfen seçilmediğini söyledi. Şener, gizli tanık üzerinden AK Partili isimlerin onlar üzerinden ise asıl hedefin Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu belirtti. 

11 SAYFALIK İFADE ORTAYA ÇIKTI

Diper taraftan ise kumpasla ilgili detaylar netleşmeye devam ediyor. M7 kod adlı gizli tanığı Serdar Sertçelik’in iddiaları üzerine açığa alınan isimlerden Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Gökay Öner avukatıyla birlikte savcılığa ifade verdi. Öner’in 11 sayfalık ifadesinde çarpıcı noktalar dikkat çekti. Ankara Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Gökay Öner, suç örgütü lideri Kaplan hakkındaki soruşturma sürecinin nasıl başladığını şu sözlerle anlattı;“Sosyal medya görüntülerinden Murat Çelik müdürün operasyona katıldığını gördüm. Görev yaptığım sürece bir müdürün bir operasyona katıldığını görmedim. ABK’nın yakalanmasında görevlendirmeler Murat Çelik müdürün sözlü talimatıyla gerçekleştirilmiştir.”  Ayhan Bora Kaplan ilk gözaltına alındığında emniyette çay içtiğini söyleyen Öner, bu duruma çok şaşırdığını belirterek İzmir’de ifade verirken polis memurlarının rüşvet aldığı iddiasına ilişkin ise “Görevlendirmeleri İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik yapmıştır. Murat Çelik’in odasına gittim, İzmir’de görevlendirilen personelle ilgili sorun mu olduğunu sordum. Sorun olduğunu, sorunu kendisinin bildiğini, görevlendirilen memurların hata yaptığını, hatayı bildiğini söyledi. Basından öğrendiğim kadarıyla suç örgütü soruşturmasında gizli tanıkların açık kimlik bilgilerinin İzmir’e görevlendirilen polis memurları tarafından ABK’nın avukatına 300 bin dolar karşılığında verildiğini öğrendim.” dedi.

ADLİ KONTROL İHLALİ BİLDİRİMİ GELMEDİ İDDİASI

İfadesinde Sertçelik’in adli kontrol tedbirini ihlal ettiğine ilişkin herhangi bir kurumdan resmi ya da gayri resmi bildirim almadığını iddia eden Öner, Sertçelik’in ikinci kez gözaltına alınmaması üzerine gelişen firar sürecini de “Bu durumu Murat Çelik’e ilettiğimde kendisi hiç şaşırmadı ve tepki vermedi. ‘Nasıl ya, öyle mi?’ şeklinde bana soru sordu. Bana şüphelinin yakalanmasına yönelik derhal harekete geçmem konusunda talimat vermedi” sözleriyle anlattı.

SERTÇELİK'İN GİZLİ TANIK YAPILMASI

Kerem Gökay Öner, Sertçelik’in nasıl gizli tanık yapıldığını da şöyle anlattı:“Serdar Sertçelik Türkiye’ye geldikten sonra şüpheli U.G. isimli komiser odama gelerek, bana ‘Abi şahıs bazı beyanlarda bulanacakmış, savcının aranması gerekiyormuş’ dedi. Ben de hangi sebeple aranacağını sorduğumda, ‘Orasını bilmiyorum, Şevket müdür biliyor’ dedi. Şevket Demircan, Organize Şube Müdürlüğü’nde bulunan odasının karşısında bir görüşme odası ayarladı. Bu odada, ABK suç örgütü kapsamında alınan şahıslarla mülakat yapıldığını U.G. komiser bana söyledi. Gizli tanık tedbiri uygulandığını sonra öğrendim.”

 

Haftanın Öne Çıkanları

Tarlasına uzaydan SpaceX parçası düştü!

2024-05-16 23:43 - Teknoloji

Şaşırtmadı! Elon Musk AVM'yi 300 Tesla ile doldurdu

2024-05-15 19:37 - Teknoloji

Koç Holding'in Bilinmeyen Ortağı Lütfü Doruk'un Hikâyesi

2024-05-14 18:32 - Teknoloji

Galatasaray - Fenerbahçe / CANLI YAYIN

2024-05-19 18:22 - Spor

İngiliz devinden dolar/TL tahmini

2024-05-13 20:02 - Ekonomi

Ünlü sunucu Erkan Yolaç'ın cenazesinin detayları belli oldu

2024-05-18 04:53 - Gündem

Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı değişti!

2024-05-19 00:13 - Gündem

Çanakkale'de endişelendiren görüntü: Toplu arı ölümleri yaşandı

2024-05-20 11:28 - Politika

Candan kardeşler iddianamesinin detayları ortaya çıktı

2024-05-16 13:08 - Magazin

Akaryakıtta tek fiyat uygulaması başladı!

2024-05-15 07:38 - Ekonomi

İlgili Haberler

Kütahya'da feci olay: 2 vatandaş hayatını kaybetti

03:18 - Gündem

4-6 Yaş Kur'an kurslarında 1,5 milyona yakın çocuk mezun oldu

01:27 - Gündem

Ömer Çelik'ten Anadolu Ajansı muhabirine yapılan saldırıya kınama

00:57 - Gündem

Yenilenen seçimlerde ilk sonuçlar gelmeye başladı

22:37 - Gündem

YSK Başkanı Ahmet Yener: Yayın yasağı kalktı

21:52 - Gündem

Günün Manşetleri

Kütahya'da feci olay: 2 vatandaş hayatını kaybetti

03:18 - Gündem

Fransa Açık'ta Alcaraz, Tsitsipas ve Dimitrov çeyrek finalde

01:43 - Spor

Filenin Sultanları, ABD'yi altın sette yıktı

01:37 - Spor

4-6 Yaş Kur'an kurslarında 1,5 milyona yakın çocuk mezun oldu

01:27 - Gündem

Türkiye, İtalya maçı hazırlıklarını sürdürdü

00:48 - Spor