Arabada Güneş Yanığı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Güneşin altında park edilmiş bir araba, sadece birkaç saat içinde fırına dönebilir. Bu durum, hem sürücü ve yolcular için konfor sorunları yaratır hem de aracın iç ve dış kısımlarında hasara yol açabilir. Peki, arabada güneş yanığı neden olur ve nasıl geçer? Eğer arac?

Teknoloji - 2 ay önce

Güneşin zararları etkileri sadece cildimize değil arabalarımıza da zarar verir. Aracın güneşe maruz kalması da oldukça can sıkıcı durumlar ortaya çıkarır.

Sadece kışın değil yazın da arabanıza gözünüz gibi bakmanız gerektiğini bilerek daha sorunsuz bir sürüş yaşayabilir, bütçenizi de bu anlamda koruyabilirsiniz. Sıcak havalar da yüzünü göstermeye başladığına göre gelelim neler yapabileceğinize.

Temelden başlayalım: Arabada güneş yanığı tam olarak nedir ve neden olur?

"Arabada güneş yanığı", aracın dış yüzeyinde, özellikle boyasında, güneşin ultraviyole (UV) ışınlarının uzun süreli etkisiyle meydana gelen hasardır. Bu durum; boyanın solmasına, matlaşmasına veya çatlamasına neden olabilir.

Araç içindeki aşırı sıcaklık artışının ana nedeni ise güneş ışınlarının camdan içeri girmesi ve içeride hapsolmasıdır. Bu, sera etkisi olarak bilinir ve araç içi sıcaklığının dışarıdaki havadan çok daha hızlı bir şekilde yükselmesine neden olur.

Arabaların güneşten ne kadar etkilendiğini gösteren farklı deneyler var.

ABD’de yapılan bir çalışma, her yıl ortalama 37 çocuğun sıcak arabalarda bırakılarak öldüğünü gösteriyor ve bu konunun üzerine farklı türdeki arabaların ısınması süreleri inceleniyor.

Güneş altına park edilmiş bir arabanın iç sıcaklığı 35 derece olurken çok sıcak bir günde bu derece 47’e çıkıyor. Arabaların gösterge panelleri ise daha da ısınarak 69 dereceye ulaşıyor. Direksiyon simidi 53 olurken koltukların sıcaklıkları ise 51 dereceyi gösteriyor.

Bir başka deney ise Şef Matt Moran tarafından yapılıyor. Kampanyanın amacı da yukarıdaki sebeple aynı. İnsanların, yaz aylarında çocukları arabada bırakmaması üzerine vurgu ön planda.

Kendisi bu kapsamda, güneşin altına konulmuş bir arabanın içerisine biftek bırakıyor. Yukarıdaki videoyu izleyerek bifteğin arabadan nasıl çıktığını görebilirsiniz. Sonuç oldukça şaşırtıcı.

Güneş, arabaya nasıl zarar verir?

Boya üzerindeki koruyucu cila tabakasının zamanla aşınması da boyanın doğrudan güneş ışığına maruz kalmasına yol açar. UV ışınların pigmentleri parçalaması da önce matlaşmayı sonra da çatlamayı ortaya çıkarır.

Ağaç reçinesi veya kuş dışkısı gibi pislikler de sıcaklık sebebiyle hızla kuruyabilir ve boyada kalıcı lekeler bırakabilir. Bu tür lekeler de genellikle normal yıkama işlemiyle çıkmaz ve profesyonel temizlik ya da detaylı uğraş gerektirir.

Güneş yanığı aynı zamanda aracın iç kısımlarında da görülebilir; plastik parçaların, döşemelerin ve hatta iç mekânın diğer unsurlarının zarar görmesi şeklinde kendini gösterir.

Zarar gören parçalar arasında elektronik aksamlar da yer alır. Araç içerisindeki elektronik cihazlar, aşırı sıcaklıktan olumsuz etkilenebilirken navigasyon sistemleri gibi önemli fonksiyonlar zarar görebilir.

Tüm bunları göz önüne aldığınızda çıkabilecek maliyetleri de düşünün. Yani arabanızın ve güneşin fazla samimiyeti her türlü sorunu beraberinde getirirken bütçenizin de sarsılmasına yol açar.

Arabamızda güneş yanığı olmaması için ne yapmalıyız?Gölgeye park edinGüneşlik kullanınAraba örtüsü tercih edinPencerelere UV koruma filmi taktırınAraç kaplaması yaptırabilirsinizKoltuk kılıfı kullanınLastik basıncını düzenli aralıklarla kontrol edinGölgeye park edin.

Yazın park yerlerini daha fazla kovalayabilirsiniz çünkü gölge bir yere ihtiyacınız olacak. Eğer gölge bulamazsanız da en azından güneşin az etkili olduğu yerlere doğru hızla direksiyonunuzu çevirin.

Güneşlik kullanın.

Ön ve arka camlar için kullanacağınız araç güneşliği, aracın içine giren güneş ışığının miktarını önemli ölçüde azaltacak ve iç sıcaklığın daha yavaş artmasına yardımcı olacaktır. Güneşliklerin kolayca katlanabilir ve saklanabilir olmasıyla da aslında yapacağınız iş oldukça basit.

Araba örtüsü tercih edin.

Arabanızın üzerine örteceğiniz bir araba kılıfı, güneşin zararlı ışınlarına karşı koruma kalkanı sağlar. Özellikle belirli bir süre aracınız dışarıda bekleyecekse bu kılıfları takmanızda fayda var. Ayrıca araç örtüleri, arabanızı kuş pislikleri gibi dışarıdaki zararlı etmenlerden de korur.

Pencerelere UV koruma filmi taktırın.

Pencerelere uygulatacağınız UV koruma filmi, UV ışınlarının bir kısmını filtreleyerek iç aksamın zarar görmesini önleyebilir ve güneşlik gibi araç içi sıcaklığın daha yavaş yükselmesini sağlayabilir. Bu filmler, aracınızın estetiğini bozmayacağı gibi korumada da yardımcı olur.

Araç kaplaması yaptırabilirsiniz.

Oldukça sıcak bir şehirde yaşıyorsanız, park etmek için gölge yerler bir türlü size denk gelmiyorsa ve bu durumun artık aracınıza zarar vereceğini düşünüyorsanız yüksek kaliteli bir boya koruma filtresi olan araç kaplamasını yaptırabilirsiniz. Araç kaplaması, güneşin neden olduğu solma ve oksidasyonu önleyerek aracınızın daha yeni görünmesini de sağlar.

Haftanın Öne Çıkanları

Oyuncu Aslı Enver, kızı Elay'ın yüzünü ilk kez gösterdi

2024-03-11 09:12 - Magazin

KADEM, New York Times Meydanı'nda Filistin için haykıracak!

2024-03-13 07:42 - Gündem

Trabzonspor - Fatih Karagümrük maçı (CANLI YAYIN)

2024-03-09 19:02 - Spor

Telve'nin 11. sayısı çıktı!

2024-03-08 21:22 - Yaşam

Gaziantep FK Beşiktaş maçı (CANLI YAYIN)

2024-03-11 19:47 - Spor

Cem Yılmaz Ramazan'ın ilk günü rakı şişesi paylaştı sırrını Gaffar Yakınca açıkladı

2024-03-13 11:18 - Magazin

İstanbul trafiği oyuncu Emre Kınay'ı kızdırdı "Sandığa gitmeyeceğim"

2024-03-12 21:13 - Gündem

Fenerbahçe - Union Saint-Gilloise maçı (CANLI YAYIN)

2024-03-14 21:07 - Spor

İstanbul Havalimanı İranlı akademisyenin evi oldu

2024-03-13 21:02 - Gündem

Kayserispor-Hatayspor! İkinci gol geldi | CANLI

2024-03-10 14:08 - Spor

İlgili Haberler

Güçlü İnternet Bağlantısı İçin Wi-Fi Sinyal Güçlendiricileri

13:53 - Teknoloji

Friends dizisiyle eğitilen yapay zeka yeni bir özellik kazandı!

13:37 - Teknoloji

Disneyland Çalışanları Sendikalaşmaya Karar Verdi

13:18 - Teknoloji

Samsung Galaxy Watch 7 ve FE'den bir iyi bir kötü haber!

13:12 - Teknoloji

Özyeğin Turkcell'i Nasıl Karamehmet’e Kaptırdı?

12:32 - Teknoloji

Günün Manşetleri

MİT Başkanı Kalın’dan gençlere mesaj

13:52 - Gündem

Özyaşar Tel halka açılıyor: Talep toplama tarihleri belli oldu!

13:47 - Ekonomi

Öğretmen atamaları başlıyor! Başvuru nasıl yapılacak, hangi şartlar aranıyor?

13:42 - Eğitim

Friends dizisiyle eğitilen yapay zeka yeni bir özellik kazandı!

13:37 - Teknoloji

5 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi!

13:33 - Gündem