Akciğer kanseri zirvede, halsizlik ve iştahsızlık kanserin belirtisi olabilir

Kanser belirtilerinin kanserin türüne ve yerine göre değişeceğini söyleyen Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Emin Gökhan Kandemir, “Bazen belirli bir aşamaya gelinceye kadar ortaya çıkmaz. Tümörün yerleşimi çok daha önemlidir. Halsizlik, iştahsızlık gibi kanserin sinsi belirtileri ola

Sağlık - 3 ay önce

Kanser belirtilerinin kanserin türüne ve yerine göre değişeceğini söyleyen Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Emin Gökhan Kandemir, “Bazen belirli bir aşamaya gelinceye kadar ortaya çıkmaz. Tümörün yerleşimi çok daha önemlidir. Halsizlik, iştahsızlık gibi kanserin sinsi belirtileri olabilir. Ateş bile tek başına kanser belirtisi olabilir. Bu yüzden insanlar her şeyin farkında olmalıdır” diye konuştu.Abone ol

4 Şubat Dünya Kanser Günü’ne ilişkin konuşan Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Emin Gökhan Kandemir, kanser hastalığının bazı durumlarda belli bir aşamaya kadar ortaya çıkmayacağına dikkat çekerek, halsizlik ve iştahsızlığın kanserin ‘sinsi’ belirtileri olabileceğini söyledi. Kandemir, bazı durumlarda ateşin bile kanser belirtisi olabileceğine dikkat çekti.

Kandemir, kanser belirtilerinde tümörün yerleşiminin önemli olduğunu ifade ederek “Örneğin sık görülen kanserlerden biri olan akciğer kanseri; öksürük, nefes darlığı ile karşımıza çıkabileceği gibi öte yandan vücudun herhangi bir yerindeki şişlik ve ağrıyla da karşımıza çıkabilir. Köken aldığı organa ait belirtiler ya da metastaz yaptığı yerlere ait belirtilerle de karşımıza çıkabilir. Bazen ise belirli bir aşamaya gelinceye kadar ortaya çıkmaz. Mesela pankreas kanseri geç ortaya çıkabilir. Halsizlik, iştahsızlık gibi kanserin sinsi belirtileri de olabilir. Ateş bile tek başına kanser belirtisi olabilir. Bu yüzden insanlar her şeyin farkında olmalıdır. Dünya Kanser Günü’nde kanser hakkında bilgiler verilerek insanlar aydınlatılmalıdır. Hastalar neler yapması gerektiğini öğrenmeli ve Dünya Kanser Günü etkinliği olarak bilgilendirilmelidir” ifadelerini kullandı.

Kanserin yaklaşık yüzde 5 ile 10 oranında kalıtsal bir özelliğe sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kandemir, “Onun dışında çevresel faktörlere bağlıdır. Bazı kimyasal maddeler ve fiziksel faktörler kansere yol açabilmektedir ve hastalıkta beslenme çok önemlidir. Özellikle sigara, birtakım değişikliklere yol açmaktadır. Görülen birçok kanserde sigara risk faktörüdür. Sigara ve alkol bir arada olduğu zaman kanser daha fazla gelişebilmektedir. Dünyada birinci sırada akciğer kanseri gelmektedir. Ülkemizde ise birinci sırada erkeklerde akciğer kanseri, kadınlarda meme kanseri gelmektedir. Kalın bağırsak kanseri her iki cinste de sık görülen kanser türleri arasındadır. Yine aynı şekilde erkeklerde prostat kanseri sık görülmektedir. Ülkemizde kadınlarda rahim kanseri de sık görülür” şeklinde konuştu.

Tedavi sürecinde yaşın önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kandemir, “Bazı kanser türleri daha erken yaşlarda karşımıza çıkmaktadır. Bazıları ise biraz daha geç yaşta karşımıza çıkmaktadır. Yaşlandıkça insanların tedaviye oluşan dirençleri oluşabilmektedir ve bu yüzden bir risk faktörü oluşmaktadır. Kanserin birçok tedavi yöntemi vardır. Klasik olarak baktığımızda cerrahi tedavi, kemoterapi ve radyoterapi olmak üzere üç modeldir. Günümüzde ki gelişmelerle ve son yıllarda yapılan çalışmalarla klasik kemoterapi ilaçlarına ilaveten hedefe yönelik tedaviler immünoterapi de devreye girmiştir. Bu tedavileri hastalığın evresine ve durumuna göre uygulamaktayız” diye konuştu.

Günümüzde teknolojik alanda birçok gelişme olduğunu ve bu gelişmeler sonucunda tedavi yöntemleri de her geçen gün geliştiğini söyleyen Prof. Dr. Kandemir, “Dolayısıyla kanser tedavisinde son zamanlarda kullandığımız hedefe yönelik tedavileri ve immünoterapileri daha fazla uygulamaktayız. Bunları sağlayan birtakım testler vardır. Genetik testler ve NGS (Next Generation Sequencing) gibi yeni yöntemlerle karşımıza çıkan testler. Yeni nesil dizileme yöntemiyle birçok gendeki varyantları görebilmekteyiz ve bunlara yönelik tedaviler belirleyebilmekteyiz. Bunlar tedavileri az olan kanser türlerinde bile birçok tedavi seçeneği sunmuştur. Bu da güzel bir gelişmedir. Bu ilaçlara erişimimiz Türkiye olarak her geçen gün daha fazla olmaktadır. Böylece hastalarımıza daha iyi bir tedavi sunabilmekteyiz” dedi.

Prof. Dr. Kandemir, son istatistiklere göre dünyada yaklaşık 20 milyon yeni kanser vakası teşhis edildiğini ve kansere bağlı yaşam kaybının ise yaklaşık 10 milyon olduğunu söyledi. Türkiye’de ise yıllık yeni kanser vakası yaklaşık 250 bin civarında, kanser nedeniyle yaşam kaybının ise yaklaşık 126 bin olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kandemir, “Her şeyden önce kanserden korunmak önemlidir. İnsanlar kendi veya ailesinde olan risk faktörlerini bilmelidir. Kanserde erken teşhis çok önemlidir. Bunun için kanser ne kadar erken teşhis edilirse tedavi şansı o kadar fazladır. Dolayısıyla belirli yaşlarda kontrol lazım. Örneğin meme kanseri olan birinin kırk yaşından sonra tarama programlarına girerek kontrollerini yaptırması lazım. Yine aynı şekilde prostat kanseri, kalın bağırsak kanseri için ve diğer kanser türleri için de tarama programları vardır. Önemli olan kanseri bilmek ve erken teşhis için gerekli eylemleri yapmaktır” şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Trabzonspor Kasımpaşa maçı (CANLI YAYIN)

2024-01-29 19:52 - Spor

2 ilde eğitime kar engeli

2024-02-05 07:42 - Gündem

Samsunspor - Galatasaray maçı (CANLI YAYIN)

2024-02-02 19:58 - Spor

Minibüs bariyerlere çarpıp devrildi: Ölü ve yaralılar var

2024-01-31 13:12 - Gündem

Antalyaspor - Fenerbahçe maçı (CANLI YAYIN)

2024-02-03 18:47 - Spor

Dikili'deki tekne faciasından acı haber

2024-01-30 18:47 - Gündem

Ocak ayında kaç tane Togg satıldı? İşte resmi rakamlar

2024-02-01 21:42 - Teknoloji

Uçaklar Bazen Neden Yavaşlayıp Bu Hareketi Yapar? - Webtekno

2024-02-04 13:33 - Teknoloji

Galatasaray - Gaziantep FK maçı (CANLI YAYIN)

2024-01-29 19:57 - Spor

Kahramanmaraş'ta soğuktan buzul sarkıtları oluştu

2024-01-31 16:32 - Gündem

İlgili Haberler

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan onaylı randevu sistemine ilişkin paylaşım

08:57 - Sağlık

Tansiyonu en hızlı ne düşürür? Yüksek tansiyon nasıl düşürülür?

21:03 - Sağlık

Gece çorapla uyumak zararlı mı, beyne zarar verir mi? Uyurken çorap giyilir mi?

18:52 - Sağlık

En etkili zayıflama çayları! Hangi bitki çayı tok tutar?

18:28 - Sağlık

Pırasa hangi hastalıklara iyi gelir, faydaları nelerdir? Zeytinyağlı ve çiğ pırasa...

00:37 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bakan Bayraktar: Mobil transformatör merkezi sayısı 24'e yükseltilecek

12:38 - Ekonomi

İthal edilen hayvanlarda düzenlemeye gidildi

12:32 - Ekonomi

İkinci el online oto pazarında satışlar nisanda azaldı!

12:27 - Teknoloji

Her yerde kahve olarak tüketilen menengici Tokatlılar konserve yapıyor

12:23 - Gündem

İHH, Kurban Bayramı'nda 60 ülkede ihtiyaç sahiplerine ulaşacak

12:17 - Gündem