3'lü koalisyon Almanya'yı kilitledi! 6'lı koalisyon Türkiye'ye neler yapar?

Almanya'da Angela Merkel'den sonra göreve gelen 3'lü koalisyonun birçok konuda anlaşamadığı ve karar alamadığı ortaya çıktı. Almanya'da yaşananlar, 'Altılı masa Türkiye'yi ne gibi krizlere sürükler?' sorusunu akıllara getirdi.

Gündem - 1 yıl önce

   Haber7-Özel

Almanya'da Angela Merkel iktidarının ardından büyük pazarlıklar sonucu yönetime geçen 3'lü koalisyon hükümetinin ülkeyi krize sürüklediği, sosyal harcamalar, vergi artışları, altyapı yatırımları ve ulusal güvenlik gibi konularda karar alamadıkları için ülkede hiçbir projenin yapılamadığı ortaya çıktı. Almanya'da yaşanan 3'lü koalisyon krizi, "Altılı masa Türkiye'yi ne gibi krizlere sürükler?" sorusunu akıllara getirdi. 

KOALİSYON 1 SENEDE KARAR ALAMAZ HALE GELDİ

Avrupa Birliği'nin lokomotifi, AB'nin en güçlü ülkesi Almanya 16 yıllık Angela Merkel iktidarının ardından koalisyon hükümeti tarafından yönetiliyor. Merkel sonrası büyük pazarlıklarla oluşturulan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokratlar (FDP) 3'lüsünün koalisyonun üzerinden henüz 1 yıl geçmesine rağmen koalisyondaki anlaşmazlıklar gün yüzüne çıkmaya başladı. Başbakan Olaf Scholz liderliğindeki koalisyonun birçok kritik konuda karar alamaz hale geldiği ve ülkede neredeyse hiçbir adımın atılamadığı ortaya çıktı. 

MALİYE BAKANI 2024 BÜTÇESİNİN SUNUMUNU ERTELEDİ

Ülkedeki koalisyon hükümetinin kriziyle ilgili Reuters'a konuşan üst düzey bir hükümet yetkilisi, Yeşiller ve SPD, düşük-karbon tüketimini önceleyen enerji politikalarına hızlı geçişi öngördüğünü, liberal eğilime sahip FDP’nin ise kamu bütçesinden sosyal harcamalar ve vergi artışları konusunda muhalefet ettiğini söyledi. Yaşanan kriz sonrası geçtiğimiz hafta 2024 bütçesinin sunumunu yapması beklenen FDP lideri ve Maliye Bakanı Christian Lindner, sunumu ertelediği öğrenildi. 

ULUSAL GÜVENLİK TEHLİKEDE

Tarafların ortak karar alamaması ülkedeki kritik projelerin de askıya alınmasına neden oldu. 3'lü koalisyonun anlaşmazlıkları nedeniyle kamu altyapı yatırımlarının inşasının hızlandırılması, yenilenebilir enerji projelerinde bürokrasinin azaltılması veya motorin ya da gaz ile çalışan ısıtıcıların yasaklanması gibi 30 civarında karar dondurulmuş durumda. Koalisyonun özellikle de ulusal güvenlik konusunda anlaşmazlık yaşadığı, Örneğin, başbakanlığı elinde tutan SPD ile dışişleri bakanlığına sahip Yeşillerin, kurulması planlanan Ulusal Güvenlik Konseyi’nin yönetimi konusunda anlaşamadığı için projeyi rafa kaldırmak zorunda kaldıkları belirtildi.

TÜRKİYE'NİN DURUMU AKILLARA GELDİ

Almanya'da istikrarlı geçen uzun yılların ardından 3'lü koalisyonun yönetime gelmesiyle yaşanan kriz, ülkedeki büyük kazanımların kaybedilmesine neden olurken, 14 Mayıs'ta geleceğin oylamasının yapılacağı Türkiye'nin durumu akıllara geldi. Türkiye'de bir tarafta 21 yıllık liderlik tecrübesiyle Recep Tayyip Erdoğan dururken, diğer tarafta ise altı farklı ideoloji ve düşünceye ait partinin oluşturduğu altılı masa ittifakı bulunuyor. Geçtiğimiz hafta cumhurbaşkanı adayını belirlerken konuyu ilk görüşmelerinde İYİ Parti Lideri Meral Akşener'in masadan kalkmasıyla birlikte ortaya çıkan kriz henüz akıllardan çıkmamışken, Almanya'da da 3'lü koalisyonun ülkeyi yönetim krizine sokması akıllara Türkiye'deki seçimleri gündeme getirdi. 14 Mayıs'ta seçimlerde oluşabilecek olası bir iktidar değişimi, altılı masanın ilerleyen günlerde anlaşamaması sonrası ülkeyi derin bir krize sürükleyebilme tehlikesini içinde barındırıyor. Altılı masanın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun önce 5 sonra dayatma ile 7 cumhurbaşkanı yardımcısıyla nasıl bir yönetim anlayışına sahip olacağı ve etrafı tehlikelerle ve problemlerle dolu bu coğrafyada milli güvenlik konusunda ise nasıl bir yol izleyeceği akıllarda soru işareti oluşturuyor. 

YAPILMASI GEREKEN YATIRIMLAR, KORUNMASI GEREKEN PROJELER VAR

Türkiye'de geçtiğimiz 20 yıl içerisinde yapılan her türlü yatırıma karşı çıkan liderlerin oluşturduğu ittifakın, ilerleyen dönemde hiçbir yatırımı yapamaz hale gelebileceği, dün itibariyle satışına başlanan yerli otomobil TOGG, yerli İHA/SİHA ve savunma sanayinde geliştirilen yerli füzeler gibi hayati öneme sahip projelerin korunmasını tehlikeye atıyor. Öte yandan daha iktidara gelmeden 'Dokunacağız' siyasetçilerin bu projelere nasıl sahip çıkacağı merak edilen konular arasında yer alıyor.  

Haftanın Öne Çıkanları

2023 Peugeot 408 Türkiye'de: İşte Fiyatı!

2023-03-14 13:33 - Teknoloji

Çiçeği burnunda çift Hande Erçel ve Hakan Sabancı, kuzey ışıklarına gitti

2023-03-11 15:52 - Magazin

Romantik Kıvanç Tatlıtuğ! Eşi Başak Dizer ve oğlunun doğum tarihini dövme yaptırdı

2023-03-17 15:08 - Magazin

Survivor Asena kimdir? Asena Demirbağ kimdir, nereli, kaç yaşında? Asena Demirbağ evli mi?

2023-03-11 16:27 - Gündem

İmha edilen PKK'lı terörist Hamiyet Yalçınkaya'nın karanlık geçmişi ortaya çıktı

2023-03-11 20:17 - Gündem

Sel felaketini yaşayan Şanlıurfa'da yılanlar ortaya çıktı

2023-03-15 15:52 - Gündem

Sinangil Unları ile bilinen Eksun Gıda halka arz oluyor

2023-03-14 15:17 - Ekonomi

Bakan Varank: Elbistan 6. bölge teşviklerinden yararlanabilecek

2023-03-11 17:37 - Ekonomi

Tekirdağ’daki kaza Beste'nin hayatına mal oldu

2023-03-13 00:18 - Gündem

Torreira Devrim Özkan sevgili mi? Torreira sevgilisi kim, kaç yaşında?

2023-03-13 11:47 - Spor

İlgili Haberler

Dilan Polat davasında flaş gelişme! Tahliye kararı geldi

02:37 - Gündem

"Sibergöz 44" operasyonu: 42 şüpheli tutuklandı

01:12 - Gündem

Şanlıurfa'da zincirleme kaza: 12 yaralı

01:02 - Gündem

59 işçi gıdadan zehirlendi

23:38 - Gündem

Edirne'de 105 dönüm buğday ekili alan yandı

23:13 - Gündem

Günün Manşetleri

Dilan Polat davasında flaş gelişme! Tahliye kararı geldi

02:37 - Gündem

Almanya - İskoçya! Muhtemel 11'ler

01:17 - Spor

"Sibergöz 44" operasyonu: 42 şüpheli tutuklandı

01:12 - Gündem

Aşırı sıcak karpuzun tadını kaçırdı; fiyatı 2 kat arttı

23:48 - Ekonomi

Sağlık Bakanı Koca'dan Onaylı Randevu Sistemi paylaşımı

23:42 - Sağlık